Čím kŕmim
ROYAL CANIN granule a ako doplnok kapsičky a konzervovy pre šteniatka.  Som s nimi veľmi spokojná a mojim psom chutia, majú krásnu srsť, zuby a netrpia alergiami ani hnačkami či inými  sprevádzajúcimi javmi pri zlej strave.  Granule a dennú dávku prispôsobujem potrebám psa. Odporúčam navykať šteňa postupne na kvalitnú granulovanú stravu, nemeniť granule iba v prípade potreby! Vždy však musia mať dostatok pitnej vody!!!

ROYAL CANIN – odchovávam na ňom šteniatka a vždy aj matku šteniat.

   

———————————————-

ACANA – je ako druhé krmivo, ktoré používam najmä u psov. Vybrala som si toto krmivo pre jeho zloženie a kvalitu.

Oba druhy granúl vyhovujú našim psom, ale kedže každý môže mať iné potreby, tak mám doma vždy oboje.

      bag-puppy-large-breed              bag-chicken-burbank-potato_0    bag-lamb-okanagan-apple

 

  Aby bola strava šteňaťa pestrejšia, nie je chybou pridávať k základu granúl napr. biely jogurt, smotanový krém, polievkový vývar, detskú kašu či nastrúhanú mrkvu apod. Považujem za nevhodné striedať kŕmenie granulami a konzervami alebo varenou stravou. Aj preto že nie možné tak presne zistiť energetický príjem a zmenou stravy jednoznačne dochádza k nevyváženému zloženiu črevných baktérií. Následkom sú patologické kvasné procesy a väčšie riziko vzniku dieteticky podmienených hnačiek. Rovnako považujem za nevhodné pridávať väčšie množstvo tvarohu, ktorý obsahuje príliš vysoký podiel bielkovín a vápniku. V kvalitných granulách je vápniku dostatok a pomer s fosforom a ostatnými dôležitými prvkami je optimálne vyvážený. Prebytok škodí rovnako ako nedostatok.

výhodou granúl je :
– vysoká kvalita, minerálna a energetická vyváženosť
– možnosť veľmi presného dávkovania vzhľadom k veku a hmotnosti
– úspora času pre ľahkú a pohodlnú prípravu

Čo pridávam do stravy: OLEWO KAROTEN a ROTE BEETE, na kĺby CANIVITON forte alebo GAG od CANINA a plus iné doplnky.


Kosti môžu byť nebezpečné

„Niektorí ľudia si myslia, že je bezpečné dávať psom veľké kosti, ako napríklad z vareného či pečeného mäsa.“ hovorí dr. Carmela Stampere, veterinárka v centre FDA veterinárneho lekárstva. „Kosti sú nebezpečné bez ohľadu na ich veľkosť. Keď dáte vášmu psovi kosť, zakaždým ho vystavujete riziku, že skončíte neskôr u veterinára – možno bude potrebná i operácia, v najhoršom prípade môže dôjsť i k smrti vášho miláčika.“

Tu však dr. nevysvetlila bližšie, o aké kosti sa jedná. Vo všeobecnosti platí, že varené kosti by ste nemali dávať vášmu psovi vôbec. Varenie spôsobí, že kosť sa stáva krehšou, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť štiepenia kostí. Úlomky by tak mohli spôsobiť vnútorné poranenia u vášho psa. Navyše, varením sa strácajú cenné živiny obsiahnuté v kostiach.

10 dôvodov, pre ktoré by ste kosti vášmu psovi nemali podávať:

  1. Zlomené zuby: zlomený zub si môže vyžiadať pomerne drahú návštevu u veterinára
  2. Zranenie úst alebo jazyka: ústna dutina, najmä jazyk je veľmi prekrvený, preto zranenie môže byť veľmi krvavé a chúlostivé, ktoré si môže vyžiadať až návštevu veterinára
  3. Kosť sa môže zaseknúť na dolnej čeľusti vášho psa: bolestivý a desivý zážitok pre vášho psa, ktorý sa rovnako môže skončiť až u veterinára
  4. Kosť uviaznutá v pažeráku: trubica, ktorá vedie do žalúdka, môže byť niekedy konečnou zastávkou pre kúsok kosti. Pes sa bude snažiť kosť vyvrátiť späť, avšak mnohokrát si sám pomôcť nevie
  5. Kosť uviaznutá v priedušnici: toto sa môže stať, ak váš pes náhodne inhaluje malý kúsok kosti. Tento stav je vážny a potrebuje ihneď zásah veterinára
  6. Kosť uviaznutá v žalúdku: pomerne častý problém, kedy kosť zo žalúdka nevie putovať ďalej do čriev. Potrebná je operácia, a teda chirurgické odstránenie.
  7. Kosť uviaznutá v črevách: spôsobí nepriechodnosť čriev – toto môže byť čas na operáciu.
  8. Zápcha v dôsledku fragmentov kostí: váš pes môže zažívať ťažké časy, pretože sa jedná o bolestivú skúsenosť. Časti kostí môžu škriabať steny čriev po celý čas, ako putujú, čo je pre psa veľmi bolestivé.
  9. Závažné krvácanie z konečníka: veľmi nepríjemné a nebezpečné. Čas navštíviť bezodkladne veterinára
  10. Zápal pobrušnice: nepríjemná a ťažko liečiteľná bakteriálna infekcia je spôsobená, ak úlomky kostí spôsobia trhliny v žalúdku alebo črevách vášho psa. Toto je núdzový stav, kedy pes potrebuje okamžitý zásah veterinára, pretože môže rýchlo dôjsť až k smrti.

Surové kosti spravidla delíme na dva typy:

  • jedlé kosti
  • žuvacie kosti
Jedlé kosti sú duté kosti z vtákov – najmä kuracie krídla či morčacie a kuracie krky, sú mäkké, ohybné, neobsahujú kostnú dreň. Tieto poskytujú psom vápnik, fosfor a stopové prvky, ktoré sú nevyhnuté najmä pri vyváženej surovej strave (BARF).
Žuvacie kosti sú veľké kusy hovädzej stehennej alebo bedrovej kosti plné drene, ktoré nezohrávajú výživovú úlohu, no poskytujú duševné poteženie zo žuvania a sú skvelé pre dentálnu starostlivosť (pes ich neje, iba obhrýza). Takúto kosť môžete vášmu psovi dať i s chrupavkou či kúskami mäsa na nej, zintenzívni to záujem o kosť a pes zapojí všetky zuby na obkúsanie zvyškov.